Kontrol er en form for omsorg

At være underviser, lærer, pædagog eller på anden vis have med mennesker at gøre, indebære ofte en form for kontrol. I rigtig mange sammenhænge er der brug for en eller anden form for protokol. En kontrol der går ud på at dokumentere fremmøde, opgaveaflevering, mødedeltagelse eller andet. Protokol og kontrol opfattes tit som noget negativt. Det ses som en form for mistillid.

Kontrol kan godt være positiv. Kontrol kan være en anerkendelse, af den indsats der er gjort for at kunne møde op, aflevere til tiden, eller hvad kontrollen handler om. https://mød.nu er et super nemt system til at føre protokol og kontrol.

Rebeller følger ikke reglerne

Rebeller kommer i alle størrelser og findes i alle sammenhænge. Mønsterbryderne, eller rebellerne, har en ting til fælles. De gider ikke følge reglerne. Uanset hvilke regler der er tale om, så er det netop de regler, som mønsterbryderne opponerer imod. Reglerne kan både være de udtalte, de lovmæssige og de usagte. De kan være modstandere af alt muligt. Deres tøjstil kan være en protest mod modebranchen. Deres frisure kan ses som foragt for overklassen.

At komme til tiden og at aflevere opgaver til tiden er ikke noget rebeller beskæftigede sig med. Faktisk gør de konsekvent det modsatte. De kommer gerne mindst fem minutter for sent, hvis de altså møder op. Rebeller afleverer helst en opgave efter deadline, hvis de altså har tænkt sig at aflevere opgaven, i det hele taget.

Protokol og kontrol er det som alle rebeller har allermest foragt for og det benytter de enhver lejlighed til at demonstrere.

Det signal du giver, når du kommer for sent, er ikke positivt

Din påklædning fortæller en hel masse om dig. Går du klædt som de fleste andre og er ren og velsoigneret, fortæller du omverdenen at du er en del af den. Gør du det modsatte, går klædt i outreret tøj og har grimt fedet hår, så signalere du at du ikke er en del af verden. Som rebel er det netop det udsagn der gerne vil opnås. Det er bare ikke særligt positivt og heller ikke imødekommende. Det kan bruges til at identificere ligesindede, men heller ikke andet. Al omgang med almindelige mennesker bliver besværliggjort og har en negativ virkning.

Konsekvent at komme for sent, siger det samme. Det giver også samme besværlige og negative resultat, både for rebellen selv, men også for alle andre.

At være for sent på den er unødvendig stres

At være rebel på fuld tid er en stressende tilværelse. Konsekvent at komme for sent og aflevere opgaver for sent, giver et dagligt negativt pres, som udløser stress.

Der er andre måder at være imod ting og sager på, uden at skulle demonstrere det hele tiden. At deltage på de præmisser der er og bruge sin ytringsfrihed, giver et langt bedre resultat.

Fordelene ved at følge reglerne

At følge reglerne behøver ikke at betyde at man nødvendigvis er enige i dem. At følge reglerne giver bare rum til at tænke selv. Det er så lidt der skal til for at passe ind. At komme til tiden og at aflevere opgaver til tiden, er langt hen af vejen, det eneste der er virkeligt nødvendigt.

At følge reglerne er en stor fordel. Det gør det meget nemmere at være til, i de sammenhænge hvor reglerne eksistere.

Regler gør livet nemmere

Regler er ikke lavet for at træde nogen over tæerne. De er heller ikke lavet for at udelukke nogen. Regler er lavet, fordi de gør livet nemmere. Hvis alle møder på samme tid, kan fælles beskeder nøjes med at blive givet en eneste gang. Hvis grønt betyder gå og rødt betyder stå, så forløber trafikken meget nemmere. Hvis alle venter på deres tur, forløber alting nemmere, end hvis alle forsøger at blive betjent på samme tid.

Protokol og kontrol er et redskab der gør tingene nemmere

Protokol og kontrol er en hjælp til at overholde regler, som i bund og grund er der for at gøre alles tilværelse nemmere. Protokol og kontrol behøver ikke opfattes som noget negativt. Protokol og kontrol kan faktisk ses som omsorg og hjælp, hvis man tager de positive briller på og ikke fokusere på alt det man er imod.